lørdag 29. mai 2010

Når noe går i stykker - Reparasjoner og reparasjonssaker

Vi er ikke kjent for å være spesielt forsiktige med utstyret vårt, og på lange turer blir slitasjen ofte veldig stor. Derfor bærer vi på endel utstyr som gjør at vi kan håndtere de skadene og den slitasjen som oppstår. Allerede har vi blitt nødt til å reparere endel:

Triple-point regnjakke
Ganske tidlig på turen klarte Marius noe han garantert kommer til å gjøre igjen: han la armen på gassbrenneren. Noe brannskader ble det ikke, men jakka smeltet der den hadde vært i kontakt med de varme metalldelene. Når man skal lappe membranstoffer bør man egentlig bruke egne lappesaker beregnet for slike, slik at maksimal pusteevne opprettholdes, men det går stort sett også helt greit å neste igjen med nål og tråd. Når man har sydd igjen hullet kan man bruke lim for å tette sømmen, slik at det ikke trekker gjennom vann. Dette har holdt i over 4 uker og viser ingen tegn til å være noe svakt punkt.

Teltet
Teltet vårt er i utgangspunket ikke noe ekstremtelt, men har vist seg å tåle utrolig dårlig vær. Det som fikk en av hempene som brukes for å feste ytterteltet til innerteltet til å løsne var en litt ubetenksom bevegelse en iskald morgen. Hempen var festet i et dobbelt lag teltstoff rett over glidelåsen til en av teltdørene. Heldigvis hadde vi med litt ekstra stoff i reperasjonssettet slik at vi kunne lage et nytt feste, der hempen ble naglet fast med en splitnagle og lappen kunne syes fast i ytterteltet på de doble brettede sømmene slik at det ikke ble hull tvers gjennom. For å få et sterkt nok feste sydde vi med tanntråd, som er både lett, fleksibel og veldig sterk. Etter 2 uker har vi ikke opplevd noe problemer med denne reperasjonen, og teltet er like tett og stabilt som før.

Sekken
Marius sin Arcteryx Bora ryggsekk ble kjøpt i 2004 og har vært på flere lange og korte turer i tillegg til minst en månedslang tur hvert år. Skulderstroppene på sekken er sydd som trekk av nylon fyllt med en form for laminert skumgummi. Den siste uka har nylontrekket begynt å revne i sømmen helt øverst på den høyre skulderstroppen og det har derfor ikke vært noe som holder foret på plass. For å holde foret på plass ble dette festet med en gjennomgående vikling av ståltråd til remmene som i virkeligheten er de som holder sekken oppe. Deretter ble foret sydd igjen med tanntråd og det hele ble teipet inn med sportsteip for å beskytte mot gnissninger og slitasje.

Liggeunderlag
Vi opplever sjelden noe problem med de oppblåsbare underlagene våre, men det hender skarpe og ivrige hundeklør kan lage en og annen rift. Lapping av disse underlagene er veldig lett, og man trenger ikke nødvendigvis å bruke de dyre lappesakene man får kjøpt fra thermarest. Vi har brukt et stykke vanntett stoff vi kan klippe lapper fra og universallimet vi bruker til alt. Lim smøres på underlaget og på lappen, deretter legges dette i press i 20 minutter til en time avhengig av temperatur. Så kan underlaget blåses opp igjen.


Det er ikke mye utstyr vi trenger, og vi foretrekker å bære på “universelle” hjelpemidler heller enn spesialiserte reperasjonssett. Slik sparer vi både vekt og penger.

Repsettet (i en liten pose):
- Litt ståltråd (En kveil med ståltråd kan brukes til alt mulig, f.eks. kan ståltråd brukes til å lappe stropper eller erstatte skruer i kanoen.)
- Splittnagler (brukes stort sett til å feste reimer på sekken eller teltet, veier lite men skaper utrolig solide sammenføyninger.
- Et par vanntette og solide lapper  (brukes til alt fra å lappe klær til telt og liggeunderlag)
- Nål og tråd (en vanlig sytråd surret rundt en pappbit eller en “undertrådspole" og en synål av god kvalitet)
- Tanntråd (Tanntråd veier lite og er utrolig sterk, brukes til å sy ting som trenger å være sterkt, men ikke nødvendigvis se bra ut)
- Universallim (vi har funnet et lim “plastic padding repair extreme” som fikser både lapping av liggeunderlag og tetting av sømmer. Limet bør oppbevares i en eller annen beholder som gjør at tuben ikke blir ødelagt)
- Stort og lite multiverktøy (en standard leatherman og en leatherman micra gir oss alle verktøy vi trenger uten å bli for tungt)
- en liten rull solid “duct-tape” (fibertape kan rulles opp på seg selv og blir dermed veldig kompakt)
- Reservespenner til ryggsekkene (hvis du er uheldig å ryke en spenne på sekken kan den bli utrolig ubehagelig å bære, et lite utvalg med ekstra spenner kan spare deg for mye ubehag)
- Skjøterør til teltstenger (Når man trenger det minst kommer noen til å tråkke på teltstengene slik at de knekker, da er det greit å kunne skjøte de med et lite rør som teipes fast.
- noen knapper (når klær, og spesielt glidelåser, går i styker er det ofte greit å ha et par tre knapper.
- Ekstra skolisse (skolisser ryker, vanlig snor fungerer utrolig dårlig som skolisser, en ekstra skolisse veier veldig lite...)
- Snor (selv om vi har snor i form av teltbarduner o.l. kommer en meterlang snor ofte veldig godt med.


I tillegg til “grunnsettet" har vi med ekstra reperasjonsaker når vi f.eks. padler kano eller går på truger.

Til kanoen tar i med en tube med lim og en liten rull kanomateriale, slik at vi kan lappe hull. I tillegg har vi med et par ekstra plastdeler til aluminiumsrørene kanoen er bygget opp av.

Når vi har med truger har vi også med litt ekstra. Trugene er bygget opp av en aluminiumsramme med en form for mykplast som er naglet fast i denne. Det som utvilsomt vil ryke først på disse er popnaglene som holder plasten sammen. Derfor har vi med et par skruer, mutere og skiver som enkelt kan erstatte ødelagte nagler.

Til sammen veier dette et par hundre gram, og verdien er at det gir en form for sjelefred å vite at vi kan håndtere de situasjonene som oppstår uten å være avhengige av hjelp utenfra. Og vi har allerede bevist at det er verdt det.

2 kommentarer:

  1. Utrolig hva dere tenker på, men det kommer vel kanskje av erfaring. Kunne ikke falt meg inn å bruke tanntråd, men ganske genialt da!! Jeg hadde nesten håpet at ting gikk i stykker jeg, lappinga virka jo mere morsomt enn turen i seg selv... hehe....

    SvarSlett
  2. Men hvor får man tak i splittnagler i våre dager???

    SvarSlett