torsdag 18. februar 2010

Utstyr

Mange spør om utstyret vi skal bruke, og om vi bruker mye penger på utstyr før vi starter turen.
Sannheten er at vi stort sett benytter utstyr vi har brukt på lange turer tidligere, og kjenner godt. Bortsett fra enkelte småting er det ingenting vi har behov for å kjøpe nytt – om vi allikevel velger å unne oss noe nytt utstyr er en annen sak!

Sekker:
De siste årene har vi brukt sekker fra Arcteryx, Norrøna, Gregory, Lowe Alpine og Osprey. Av disse er det Arcteryx Bora vi alltid kommer tilbake til når vi skal ut på en krevende tur, disse sekkene er et veldig bra kompromiss mellom komfort, størrelse og robusthet.

På lange turer er sekkene gjerne overfylt den første tiden (og etter etterforsyninger) og blir deretter tommere og tommere. Istedenfor å ha enorme sekker som vil sitte slaskete på ryggen halve turen bruker vi lette avtagbare sidelommer på sekkene, som vi siden tar av når maten blir spist.


Telt:
Vi har i flere år sett etter et telt som er lett, vindstabilt,  romslig og komfortabelt for to. Noen av egenskapene vi ser etter er god ventilasjon, 2 utganger med fortelt og takhøyde nok til at 190cm høye Marius kan sitte oppreist.

For et par år siden bestilte vi en Halfdome 2 fra den amerikanske nettbutikken REI.com. Dette teltet fulgte oss på en nesten 900km lang tur, og imponerte stort. I fjor oppgraderte vi til en nyere modell, Quarterdome 2, som vi modifiserte med stormmatter og ekstra barduner. Dette teltet testet vi med stort hell i ganske ekstreme værforhold sommeren 2009, og det er også teltet vi kommer til å bruke under Norge på langs.

Quarterdome 2 gir god (nok) plass til en kort og en lang person + en sammenkrøllet irsk setter i fotenden til den korte, samtidig som det er vindstabilt (med våre modifiseringer), gir god ventilasjon med et innertelt laget kun av  netting og har fortelt med dør i hver ende (så slipper vi å tråkke over hverandre når vi skal ut og inn.

Soveposer og liggeunderlag:
Ideelt sett burde vi kun båret ultralette sommerposer, men erfaring viser at nattetemperaturene i april (og resten av sommeren for den del, når man kommer nordover i landet) kan bli ganske lave. Vi prioriterer derfor å bære på litt tyngre soveposer fordi vi vet at nattesøvn er en forutsetning for flotte turopplevelser.
Vi bruker henholdsvis Ajungilak Kompakt SL og Helsport Breheimen, begge soveposene gir sovekomfort ned mot 0 grader.

For å få en god natts søvn er vi kommet i den alderen hvor kroppene våre begynner å kreve komfort utover en hard celleplastmatte. Vi har eksperimentert litt med forskjellige typer korte og lette underlag og har kommet frem til at alt vi trenger er Thermarest Prolite 3 underlag. De er 2,5 cm tykke, 120cm lange og veier under 400 gram. Vi har hatt våre i et par år og har erfart at de er forholdsvis robuste, og hvis vi skulle være uheldig kan de lappes med ”allround lappesaker”Koking og matlaging:
Om sommeren fyrer vi utelukkende på gass, det er lett å bære, etterlater ikke et tynt lag av parafin på alt utstyret i sekken din, krever ikke forvarming og fås kjøpt på stort sett alle bensinstasjoner.
Vi bruker en veldig lett og kompakt brenner, Optimus Crux. Den har høy effekt og fordeler flammene bedre enn andre gassbrennere (som igjen gjør at maten ikke brenner seg fast på en lite punkt i bunnen av kjelen).

Til koking har vi et MSR Quick-2 kjelesett. Det består av to nonstick-belagte kjeler med lokk og to tallerkener festet sammen i en kompakt enhet. Det er stort sett plass til kokeapparatet, en kompakt oppvaskbørste og en liten flaske zalo i de sammenpakkede kjelene. Om vi skulle spist frysetørkede rasjoner kunne vi klart oss med en kjele, men når vi skal lage ”vanlig” mat er to kjeler en luksus vi vil unne oss.

Til å spise med bruker vi to ultralette MSR titanskjeer og hver vår foldekopp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar