At hygienen på langtur blir annerledes enn hjemme er vel åpenbart for de fleste. Men det er heller ikke slik at vi ikke vasker oss mellom hviledagene, selv om hygienekravene er betydelig lavere enn det vi praktiserer i hverdagen.
De aller fleste er enige om at utagerende kroppslukt er forholdsvis utrivelig, også vi. Men vi merker at toleransegrensene våre strekkes etterhvert som vi er ute. På starten av turen slet vi med vår egen kroppslukt etter et par dager, nå kan vi gå i over en uke før vi synes det blir særlig ubehagelig (noe som kan gjøre oss til veldig ubehagelige gjester...). Allikevel virker det som det går en magisk grense ved 14 dager: når vi har gått så lenge uten skikkelig vask begynner vi stort sett å omprioritere tid og ressurser for å få vasket oss, og byttet eller vasket klær.
Når man er to som deler telt senkes selvfølgelig også toleransegrensene litt, selv om vi veldig sjelden plages av hverandres kroppslukt - kun vår egen. Etter over 60 dager på tur har vi ikke merket noen negative helsemessige konsekvenser av den dårlige hygienen. Tvert imot merker vi mindre problemer med urenheter i huden, kviser og liknende. Slikt kommer først etter at vi har vasket oss med såpe.
Det finnes måter å vaske seg på selv om man er på tur. Det enkleste er selvfølgelig våtservietter. De veier lite og lukter ofte helt greit. Dessverre er de ofte veldig små, og siden vi er skeptiske til nedbrytbarheten i naturen, og bærer dem med oss i søppelposen, forsøker vi å begrense bruken av disse. Men de kan være en livredder når været er vått og kaldt over tid.
En annen løsning er å varme vann, blande i litt såpe og vaske seg med et fuktet håndkle. Dette fungerer greit for å tørke svetten av overkroppen på de etappene vi har nok gass, dessuten gir det en kjærkommen mulighet til å vaske håret. En av de store ulempene er at kluten eller håndkleet blir ganske uggent etter hvert, og trenger å vaskes. Da går det med enda mer gass.
Vår favoritt er feltdusjen vi bærer på (vi bruker den som en vanntett pakkpose i sekken). Dusjen fylles med lunkent vann og henges opp i et tre. Da kan vi vaske kropp og hår nesten som hjemme. Utfordringen er at det fort blir kaldt å stå ute og dusje når det snør og sludder, derfor er feltdusjen i høyeste grad en godværsløsning.
Om noen lurer på hvorfor vi ikke bare tar et friskt fjellbad kan vi nevne at isen fortsatt ligger på mange av vannene, og derfor blir bading litt for friskt for oss. Dessuten ønsker vi ikke å forurense følsomme økosystemer i vann og vassdrag med såpe, som kan forårsake stor skade på følsomme vannlevende organismer (vi heller alt vaskevann og oppvaskvann på tørr grunn i god avstand til vann og vassdrag).
Også klesvask er en utfordring som lar seg løse. Takket være Biotex i porsjonsposer er det mulig å ha med en dose vaskepulver eller to med på turen. Vi blander da Biotex og varmt vann i en vanntett pakkpose, putter klærne oppi og rister. Deretter skyller vi godt. Resultatet blir overaskende bra (!). Dessverre krever klesvask at vi har mulighet til å tørke tøyet, ellers blir det bare surt og illeluktende igjen. Derfor er klesvask vanskelig når vi har lange perioder med dårlig vær, som nå.
Hvordan og hvor ofte vi vasker oss og tøyet vårt avhenger derfor i stor grad av været. Vi håper derfor på at den varme sommeren snart dukker opp.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar