søndag 22. august 2010
I etterpåklokskapens lys - et ærlig innlegg
Vi drømte om å være lenge på tur, og å oppleve å gå gjennom norsk natur i et tempo hvor vi kunne ha tid til å ta naturopplevelsene inn over oss. Hvor vi startet og sluttet var i seg selv ikke så viktig, men representerte likevel det vi ønsket oss - en lang tur gjennom Norge.
Noen vil kanskje si vi har gått for fort, andre vil si vi har gått sakte. Av de mange som har tatt turen før oss er det overraskende mange som gjør det på godt under 100 dager, så veldig fort har det uansett ikke gått. Vi har vært mest opptatt av å sette av god nok tid til å være sikre på å komme i mål, men har ut over det gått i det tempoet vi til enhver tid har følt naturlig. Dette styres i stor grad av neste mulighet for forsyning, hvor man kan velge å gå lenger med lettere sekk eller å gå kortere med vesentlig mer på ryggen. Vi har på de lengre strekningene ofte valgt å holde sekkevekten innenfor det for oss akseptable, og heller legge opp til noe lengre dager.
Var turen som forventet? Fikk vi det vi var ute etter? Var det "verdt det"?
Våre forventninger var forholdsvis edruelige, vi har nok lange turer bak oss til at vi ikke gikk inn i dette med svevende og drømmende blikk. Sånn sett har turen vært som forventet - med mange fantastiske naturopplevelser og en del harde tak.
Ville vi gjort det om vi visste det vi vet i dag?
Nei, vi ville ikke det. Alt for mye tid og energi går med til å traske på vei mellom flotte naturområder, og å manøvrere seg mellom hytter og fritidsboliger. Kravet til framdrift og tid brukt på disse "transportetappene" har gått ut over muligheten til å bli bedre kjent med områder vi trives i. Vi har vært på vei gjennom heller enn å være i. Dersom vi skulle gjort det igjen ville vi gitt blaffen i "prestasjonen" og "prinsippet" Norge på langs, og heller tatt buss, taxi og haiket oss fra område til område, fra sør til nord. På den måten kunne vi i større grad ha utforsket de flotteste naturområdene.
Når det er sagt har vi med oss mange naturopplevelser og øyeblikk, og er også noen erfaringer og erkjennelser rikere. Vi er også blitt oppmerksomme på nye områder vi vil utforske nærmere i årene som kommer.
Og enda viktigere, vi tok skrittet fra å snakke om til faktisk å gjøre. Vi sparte opp penger, søkte permisjon, la ned mange timer i rammeplanlegging og så dro vi. Dèt er noe vi ønsker å ta med oss videre! Med hodet fullt av nye ideer og muligheter, og med all frihet til å planlegge kommende turer håper vi på mange fine år med gode naturopplevelser framover.
onsdag 18. august 2010
Alta - Nordkapp
Med dårlig sikt, mye nedbør og sterk vind hadde vi egentlig ingen mulighet for framdrift annet enn langs hovedveiene. Vi kunne ha lagt oss til på et overnattingssted og ventet det ut, men med et prisnivå som overgår noe annet vi har opplevd ville det bli en meget kostbar affære, og uten et terreng som kunne gi ly for teltet ville det bli mange søvnløse netter. Vi valgte derfor veien, og gikk nærmest fra campingplass til campingplass mens vi tråklet oss nordover mot målpunktet.
Å gå langs vei er ikke noe særlig for verken oss eller bilistene, og gir ikke den friheten og naturopplevelsen vi er ute etter. Det tar hardt på både kropp og psyke, og gjorde det til en litt uverdig avslutning av en fantastisk fin tur, om enn værmessig representativ.
Selv om selve Nordkappbesøket ikke var en beruselse i seg selv ser vi tilbake på 4 måneder fulle av opplevelser og øyeblikk.
tirsdag 17. august 2010
Nordkapp - Målet er nådd!
Etter 119 dager med vandring nådde vi i dag Nordkapp - En bittersøt følelse av flere grunner som vi kommer tilbake til i senere innlegg.
Nå starter den lange reisen hjem, så vil vi fortsette å oppdatere bloggen med informasjon vi tror kan være av interesse for andre som vurderer å gjøre det samme som oss (nøyaktig rute, lengde, tider, økonomi, utstyr o.l.).
fredag 13. august 2010
Fra fjell til vidde - Altevann til Alta
Stinettet fra Altevann til Finland går gjennom spektakulære fjell og frodige daler, og er overraskende lettgått. Turen går over fjellet fra dal til dal, men i motsetning til Nordlandsruta har dalene verken vei eller bosetning. Her får man med seg Anjavassdalen, Dividalen og Rostadalen på en gang. Kontrastene er mange, dette er kanskje Troms på sitt vakreste, og vi har tatt oss i å lure på hvorfor vi ikke har utforsket dette området tidligere, mens vi bodde i Troms. Noe overraskende er det også at vi på denne etappen har møtt flere mennesker, både teltere og hytte-til-hytte-vandrere, enn noen gang tidligere på turen.
Den merkede stien treffer Europavei 8 rett på norsk side av grensen ved Kilpisjarvi, og derfra må man følge veien ca 7 km vestover før man kan ta av nordover på en annleggsvei. Der veien ender går en umerket sti nordøst mot Loassuhytta, en åpen hytte på grensen til Finland. Selv om stien er umerket er den tydelig, velbrukt og går i lett terreng.
Fra grensa går det en umerket sti fra Lossujavri og østover til Nordkalottleden.
Stien fra Kilpis til Halti, det høyeste punktet i Finland, er veldig traffikert og derfor både tydelig og lettgått. Fra Nordkalottleden tar av mot nordøst er det betydelig færre vandrere. Man kan følge Nordkalottleden gjennom Reisadalen og helt til Kautokeino. Leden tar noen ekstreme omveier vestover, så vi valgte å gå rett nord etter at leden krysset grensa til Norge. Derfra var det veldig lettgått frem til Reisadalen. Selv om dalsidene virker bratte er det mulig å gå opp eller ned i dalen stort sett over alt øst for Nedrefosshytta. Vi krysset elva på broen ved Nedrefosshytta og vet ikke om det er mulig å krysse elven høyere opp uten å gå nesten tilbake til Finland.
Så snart stien kom opp på nordsiden av dalen valgte vi å forlate merket led igjen, og ta av nordover mot Alta framfor å fortsette på Nordkalottleden mot Kautokeino. Vi gikk gjennom runde fjellpartier for å slippe de store, fuktige dalene - og terrenget vekslet mellom lettgått og delvis steinete. Lenger nord møtte vi vidda, og resten av turen mot Alta var en kombinasjon av vidde og fjell. Det går en barmarksløype fra Sandåsvannet til fylkesveien mellom Alta og Kautokeino, halvannen mil sør for Alta. Denne løypa er å finne som umerket sti på 1:50 000-kartet, og er tørr og lettgått. De mange elvene var i realiteten steinete bekker på denne tiden av året, og ble steingått uten videre problemer.
Vi ble litt overrasket over mengden barbarkskjøring i dette området. Veldig ofte, og hele døgnet, hørte vi den ujevne duren av terrengkjøretøy...
Været har vært usedvanelig bra på denne etappen. I begynnelsen hadde vi stort sett en eller flere regnskurer hver dag, men etter kilpis har været stort sett vært strålende - Men vi merker at sommeren er på hell. De siste dagene før Alta var nettene iskalde, og det begynner å bli et gulskjær over den høyereliggende bjørkeskogen.
Friluftsdelen av turen er på mange måter over for vår del. Nå handler det mest om å komme seg til Nordkapp slik at vi kan bli ferdige med dette, og dermed klare for nye, eventyr.
Ut til Nordkapp er det ca 211 km, og vi regner med å nå målet den 21.08 - 4 måneder etter at vi startet i Halden. Men vær og føre kan fremskynde eller forsinke dette...
tirsdag 27. juli 2010
Bilder fra Fauske til Setermoen
Klikk på ikonet neders til høyre i ruten under for å vise fullskjerm, klikk deretter på "Show info" for å vise billedtekst.
Det er også mulig å følge våre bilder direkte på flickr!
Fra Fauske til Setermoen
Egentlig skulle vi ikke til Rago i det hele tatt. Vi skulle padle etappen fra Sulitjelma til Sitasjaure (på fjellet ovenfor Skjomen), der vi ville møte noen med forsyninger som også skulle ta kanoen. Desverre var det mange faktorer som ikke klaffet.
- Vi kan ikke ta med Castro gjennom Finland. På grunn av fare for spredning av rabies er det strenge regler for å ta med hunder inn og ut av Finland. For at dette skulle gå i orden tok vi tidlig kontakt med Mattilsynet, og fulgte anvisningene derfra til punkt og prikke. Desverre viser det seg at når man kontakter Mattilsynet settes man i kontakt med kontoret nærmest der man bor, og Mattilsynet på Hadeland kan mest om import av avlshingster og spredning av potetpest - derfor var anvisningene vi fikk derfra feil og vi blir nødt til å gå rundt Finland. Lærdommen må være at man selv må dobbeltsjekke de opplysningene man får, og forsøke å komme i kontakt med de lokalkontorene hos Mattilsynet som har mest kompetanse på temaene man lurer på heller enn de som er nærmest der man bor.
Planen var i utgangspuntet å padle kano fra Finland og inn i Finnmark. Alternativet hadde vært å frakte kanoen til Finnmark, og sjøsette den på Altaelva. Etter litt granskning på kartet viste det seg at sistnevnte ville kreve mye logistikk, og vi vi ville bli nødt til å gå en omvei på et par dager for å komme til et godt utgangspunkt. Derfor valgte vi å kutte den siste padleetappen i sin helhet.
- Av vandrere vi traff sør for Sulitjelma fikk vi vite at det lå mye snø og is på vannene høyere enn 900 moh. Det er alltid vanskelig å vite hva man skal tro når man får slik informasjon. Det som er et islagt vann for noen er padlbart for andre, og det noen syntes er mye snø syntes andre bare gjør det mer lettgått. Allikevel ville dette medført en eller to ekstra dager med bæring av kanoen før vi fikk satt den på vannet, og hele dager med bæring av kano er TUNGT...
- Veldig ustabilt vær med mye vind. Mens vi hadde hviledager i Fauske fulgte vi godt med på værprognosene. Når vi padler er vi utrolig sårbare for vind, og det som kan oppfattes som behagelig svalende vind når man går kan gjøre at vi blir sittende værfast med kano. Padleetappen går over store vann i fjellterreng, og er derfor ekstra værutsatt.
Vi var ikke alene på Ritsem. hver dag flommet det mennesker ut fra fjellet på flukt fra de store mengdene med nedbør. Folk regelrett flyktet fra været.
fredag 9. juli 2010
Nye såler fra Footbalance
Nytt på utstyrssiden
Bilder fra Nordlandsruta mellom Umbukta og Sulitjelma
Å publisere bilder, blogge og oppdatere kart krever endel tid på "hviledagene". Her oppdaterer Camilla bloggen på Umbukta.
Nordlandsruta ble vesentlig mer lettgått nord for Umbukta. Marius og Castro nyter væromslaget.
Den lange pelsen på bena, under magen og på halen til Castro drar mye vann og skitt inn i teltet - Derfor klipper vi det vekk jevnlig når vi er på tur. Desverre er saksa på en Leatherman multitool litt ugunstig å klippe mye med, og Marius er ikke akkurat noe Jan Thomas, så resultatet er praktisk - om enn noe merkelig...
Selv om sommeren er kommet har vi fortsatt regelmessig innslag av vårlig vinterlandskap.
Vi har gått nesten 70 dager uten gnagsår, men etter så lang tid er skoene begynt å slippe inn fukt, og resultatet ble et ganske stort gnagsår på Camillas hæl. Heldigvis har intensiv behandling, plastring og teiping, samt diverse løsninger med plastposer i skoene, fått såret til å leges, på tross av fortsatt lange dagsmarsjer.
I Trysil kjøpte vi et Norgeskart der vi med jevne mellomrom tegner inn ruta vår. Det gir oss litt perspektiv på hvor i landet vi befinner oss.
Terrenget er ganske variert, men forholdsvis lettgått. Nordover fra Virvasshytta er fjellet gresskledt og åpent. I slik terreng flyr kilometrene unna.
De fleste elvene er enten så små at de kan krysses på steiner, eller det er bygget broer. Takket være litt flaks har vi kunnet krysse et par på snøbroer også!
Castro slapper av, med kløv.
Når været er bra lager vi middag ute, og når det er dårlig gjør vi det fra soveposen inne i teltet.
Området øst for Saltfjellet og sør for Junkerdalen er kanskje Norges mest undervurderte fjellområde. Her finnes utrolig brede og lettgåtte daler, og topper med fantastisk utsikt.
Det sandete terrenget brytes opp av dype og glassklare bekker akkurat så brede at man må lete etter et sted man kan hoppe over.
Vi forsøker å bryte opp de lange dagene for Castro ved å leke litt. Med en pinne og litt vann får vi en våt og lykkelig hund.
Svenskene har et merkelig forhold til stimerking og sikkerhet. De vintermerkede rutene har to meter høye stolper i tre eller metall hver tyvende meter med store røde plastikkryss på toppen. I tillegg er det nesten alltid bygget "rastestugor", en slags nødbuer, der man kan raste og overnatte i nødstilfeller. Man kan spørre seg om alt dette er nødvendig...
En fantastisk leirplass. Flatt, kort vei til vann og akkurat nok vind til å holde myggen unna.
Det er helt tydelig at det har vært en vår preget av voldsom vårløsning, og vi ser stadig spor etter større sørpeskred, som her fra Skaitidalen hvor broa var delvis ødelagt og deler av elva har funnet nye veier.
Mellom Junkerdal og Sulitjelma ligger Ballvatnet, som man må gå rundt.
Vi møter reinsdyr fra tid til annen, og Castro er litt over gjennomsnitt interessert.
Stien rundt Balvatnet er preget av de mange elvene som renner ut i vannet. Hele 6 vadinger var merket på kartet den daget, men heldigvis var bare to av den krevende sorten.
Nordlandsruta - fra Umbukta til Sulitjelma
Vi har begynt å tegne inn den nøyaktige ruten vi har gått på kartet, med så mye informasjon som mulig om elvekryssninger, broer, overnattingsmuligheter og annet som kan være av interesse for andre vandrere (noe som gjør at kartet kan virke litt kaotisk). Dessverre har vi ikke tid og kapasitet til å tegne inn hvor vi har fulgt merkede ruter, og hvor vi har gått på kart og kompass.
View NPL Info in a larger map