søndag 25. april 2010

Snart slutt på Haldenvassdraget

Fra leirplassen, en odde som strekker seg idyllisk ut i et vann, har vi utsikt til de store østlandske skogsområdene.  Vi er snart ferdige med vår første etappe: Haldenvassdraget. Den ca 110 kilometer lange padleturen mot strømmen gled unna på under tre og en halv dag.


I utgangspunktet hadde vi ganske lave forventninger til Haldenvassdraget. Vassdraget ligger jo tross alt midt i et av de tettest befolkede områdene i Norge. Men vi har tidvis blitt imponert.  Selv om det er endeløse vann med motvind, omkranset av gårder, campingplasser, hyttefelt og tettsteder, hvor breddene er fulle av søppel og store oljeflak flyter rundt, er det også partier med fantastisk natur.

Haldenvassdraget kan padles både med og mot strømmen, men om man velger å padle mot er det partier hvor man har følelsen av å padle i kraftig motbakke. I hele strekket fra Halden til Setten er det fire bæringer. tre sluser hvor det er lett og tilrettelagt for at man enkelt skal kunne komme forbi, og en veldig lang bæring fra Skulerud til Mjermen. Det går en elv, og vi gjorde et tappert forsøk på å padle den, men vår vurdering er at den ikke er padlbar hverken med- eller motstrøms.

Drikkevann er en utfordring, De fleste padlebøker og beskrivelser sier at vannet i nedre del av vassdraget må kokes. I vårt tillfelle ville det ikke være nok. Nå på våren er vannet noen steder bortimot kakaofarget, og du ser ikke dypere enn 15 til 20 centimeter. Vårt MSR vannfiler har gjort en glimrende jobb med å rense vannet, men den krever til gjengjeld daglig vedlikehold for ikke å gå tett under slike forhold.

Vi har kun sett èn båt mens vi har padlet, men vassdraget er fullt av brygger og båter av forskjellig størrelse. sansynligvis er vi bare ute før båtfolket har rukket å få båtene på vannet for sesongen. Om man ønsker ro og fred kan vårpadlingen anbefales.

Når været har vært bra, noe det har vært mesteparten av tiden, har vi lett fått følelsen av sommer. Men vi innser at det ikke er en realitet siden vi padler i to lag ullundertøy inkludert lue og vindvotter når sola forsvinner. Temperaturene har ligget på mellom 4 og 7 grader i skyggen på dagtid og et par kuldegrader om natta. Selv om det har vært forholdsvis varmt har mesteparten av nedbøren kommet som snø, og det har noen steder vært et tynnt islag på vannet om morgenen.

Jo lengre nord vi kommer jo lengre virker også våren å ha kommet. Trærne har fått knopper - noen også blader, og i går dukket de første flygende insektene opp. For ikke å snakke om de evige levenet tusener av hekkende fugler lager til alle døgnets tider.

Landskapsmessig har vi gått fra tette løv- og granskoger lenger sør til åpne og 
luftige furuskoger, en terrengtype vi trives utmerket i. Vi gleder oss til å ta fatt på vandringene gjennom Vestmarka og finnskogene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar