søndag 3. januar 2010

Med hund på tur



Å ha med seg hund på langtur krever litt planlegging for å sørge for at både mennesker og dyr har en fin tur. 

Hunden er en irsk setter hannhund, og er med sine 3 år allerede en forholdsvis erfaren turhund. Hva angår psyke kunne vi ikke fått en bedre turkamerat. Mye miljøtrening av tursituasjoner har gitt en trygg turhund, og nye situasjoner møtes "head on" - som kryssing av hengebroer, kano eller vading av elver.

Rasen har i utgangspunktet noen utfordringer i forhold til turlivet. Pelsen er ikke veldig isolerende, og de lange setterfjonene drar med seg mye vann inn i teltet i dårlig vær. Vi løser dette ved å holde hunden forholdsvis kort i pelsen, selv om dette kan være en utfordring å få til å se pent ut med multitool. Vår erfaring er at setteren er den perfekte hyttehund, med mye energi i terrenget og en naturlig plass foran peisen. Men selv om det kreves litt ekstra jobb og oppmerksomhet for å holde den varm, er dette langt fra en uegnet telthund.

Vi er opptatt av at alle skal trives på tur, og på våre turer har hunden sin plass inne i teltet sammen med flokken. Det er en av momentene som skal gjøre det å være på tur litt ekstra stas - da sover vi sammen alle sammen. En fil til klørne kan være nyttig på lengre turer for å unngå at klørne lager hull på oppblåsbare liggeunderlag eller annet utstyr.


Grov utstyrsliste til hund (sommertur): 

  • Hundesele
  • Strikkbånd (Ruffwear)
  • Kløv (Ruffwear Pallisade eller Seleverkstedet spesialsydd)
  • Matskål/drikkeskål (1 tupperwareboks m/lokk)
  • Regndekken (skumplastdekken fra Seleverkstedet)
  • Varmedekken
  • Sommerpose (lett)
  • Liggeunderlag (1/2 Ridgerest fra Thermarest)
  • Potesokker 
  • Potesalve 
  • Solbriller (krever trening i forkant!)
  • Buff (halstørkle)
  • Håndkle (lett)
  • Fil (til klør)
  • 1-hjelpssaker og medikamenter (i samsvar med veterinær)
  • Mat, rapsolje, vitamintilskudd

Fordelen med å bruke en Ruffwear Pallisade kløv er at denne enkelt kan klipses av den tilhørende selen så selen kan brukes alene, og at selen er gjennomtenkt, godt polstret og sitter som støpt. Ulempen er at Pallisade har forholdsvis lite volum. Alternativet er å bruke en spesialsydd kløv fra Seleverktsedet med vesentlig større volum, men vi har da behov for å ha med sele i tillegg, til bruk under elvekryssinger, broer og andre strabaser - når hunden må lettes for kløven og håndteres i sele for ikke å bli kvalt dersom det går galt. Selen kan da ikke sitte under kløven, da den vil gnage. Sele er en nødvendighet på tur da det gir et godt håndtak for håndtering av hund i mange situasjoner.

Potesalve gjør en stor forskjell for poter på tur, og er noe vi smører med nesten hver dag. Potesokker bruker vi ved behov eller gjennom terreng som vi erfaringsmessig vet sliter på hundens poter, som for eksempel fjellområder med skråtilt skiffer. Solbriller til hund var noe vi lo av helt til vi hadde en snø- og solrik sommertur gjennom Padjelantas vestside - nå skjønner vi at der mennesker bør bruke solbriller bør hunden gjøre det også. Buff er et ypperlig plagg til hund, det varmer hunden i kaldt vær og fuktes for kjøling i varmt vær.

Som underlag har vi i flere år brukt en halv Ridgerest eller Z-rest fra produsenten av Thermarest. En gammel Ajungilak Kompakt Summer er blitt hundepose, og vi har derfor ikke hatt behov for å prøve produkter laget spesielt til hund. Fordelen med en vanlig sovepose er at setteren liker å strekke seg helt ut når den har fått varmen, så hver centimeter av soveposen er til nytte! En sovepose gir også hunden noe mykt å ligge på, som gir mer ro i teltet.

Som matskål bruker vi en rund boks med lokk fra Tupperwear. Lokket sitter såpass godt at vi kan legge frysetørket vom i bløt til neste måltid uten at dette havner i sekken eller kløven, da frysetørket vom trenger tid til å bløtes opp dersom man ikke ønsker å bruke drivstoff på å varme vann til hundematen. Vi har forsøkt de nye sammenleggbare boksene til tupperwear, men disse tåler enormt lite før "trekkspillet" i boksen presser av lokket, så dette er ikke å anbefale dersom man skal ha noe i boksen under vandring.

Når det gjelder dekken er det mange varianter på markedet, og hunderase og kjennskap til egen hund vil være avgjørende for hva man bør velge. Vi velger stort sett et regndekken til de sureste dagene og et varmedekken til pauser og leir.

Hvor mye en hund kan bære er vanskelig å gi et nøyaktig svar på. På lengre turer pleier vi å starte med lett kløv for deretter gradvis å legge til vekt, for at hunden ikke skal få problemer på grunn av uvant og for tung belastning. Han bærer stort sett eget utstyr, med unntak av sovepose og liggeunderlag, og en eller flere dager med mat. Vi er nøye med balansering av kløven.

Å ha med hund på lengre turer er en stor glede, men gjør også at vi av og til må sette oss selv til side en liten stund for å sikre at hunden har det bra, for eksempel før vi kan tillate oss å forsvinne ned i egen sovepose. Det er like mange meninger som det er hundeeiere, men for oss handler tur om at vi alle skal ha det bra, også hunden. Vi forsøker derfor å være oppmerksome på hvordan hunden har det, og å ta oss tid til å gjøre de justeringer som måtte være nødvendig for at hunden skal ha det bra, både her og nå og i et forebyggende perspektiv. Vi har tro på at forberedelser kombinert med evnen til å lære av erfaringer fra tidligere turer er et godt utgangpunkt for det meste, også når det kommer til hund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar