”Hva gjør vi om noen slår hull i hodet?”
– Dansk turdeltaker på DNT tur til Marius
Førstehjelp opptar mange friluftsmennesker. Det gjelder selvfølgelig også oss, på lange turer som dette.
Vi er forholdsvis erfarne på feltet førstehjelp – Marius fra Forsvaret og Camilla som sivil førstehjelpsinstruktør (dessuten har vi nok skadet oss mer enn normalt på tidligere turer).
Vi liker å skille førstehjelp fra det vi kaller ”andrehjelp”. Førstehjelp er det du gjør for å løse eller stabilisere en akutt og potensielt livstruende situasjon: for eksempel hjertestans, alvorlige benbrudd og større kuttskader. Skader som må behandles på sykehus eller av lege. Andrehjelp kaller vi behandling av skader slik at vi fortsatt vil være i stand til å fortsette turen. Typisk andrehjelp er gnagsår, mindre skrubb- og kuttskader, overtråkk og mindre alvorlig sykdom.
Selv om skadene som krever førstehjelp er mest alvorlige er de forholdsvis sjeldne (i alle fall klassiske førstehjelpskursskader som hjertestans og bilulykker) på turer av typen vi skal ut på. I tillegg kan mesteparten av innholdet i det klassiske førstehjelpsskrinet improviseres (en t-skjorte blir lett et trekanttørkle og lignende). En skade av dette kaliberet vil uansett spolere resten av turen.
Skader som krever andrehjelp er mye vanligere, alt fra enkle skrubbsår til forkjølelse er typiske ting som man bør ha en plan for å ta seg av. De aller fleste småskader er enkle å behandle, og krever sjelden mer enn evnen til å holde ut litt smerte noen dager for før de går over. Evnen til å sørge for at slike småskader ikke vokser seg større og spolerer turen er en av suksesskriteriene til å kunne gjennomføre lange turer som NPL.
På bakgrunn av vår tidligere turerfaring vet vi ganske godt hva som pleier å bli utfordringene våre, og vi har jobbet aktivt for å finne løsninger på dette i form av et mer spesialisert førstehjelpssett (med blant annet kraftige støttebandasjer for ankler) og en god dialog med vår faste lege.
Vi hadde i utgangspunktet tenkt å publisere en liste over innholdet i førstehjelpsposen vår, men kom frem til at det ikke har noen hensikt - Hva du (og vi) velger å bære på av første- og andrehjelpssaker avhenger av eget kunnskaps- ferdighets- og erfaringsnivå, samt hvilke skader man erfaringsmessig har en tendens til å pådra seg. Vi anbefaler derfor alle om å utdanne seg, trene og gjøre sine egne erfaringer.